Jak na video případovku?

Video je velmi silným nástrojem, působí na víc našich smyslů najednou, a proto je pro nás zapamatovatelnější. Případová studie je obecně skvělým způsobem, jak předvést vaše produkty nebo služby.

Jak vytvořit dobrou případovku?

Základem jsou 3 P – příprava, příprava, příprava. Koneckonců jako u všeho.

Samozřejmě je potřeba vybrat vhodnou společnost. Nejlépe, která je známá nebo zajímavá. Ale neméně důležité je, aby byli opravdu ochotni spolupracovat a ne jen to přetrpět. Je potřeba si dobře promyslet, co chcete ukázat.

Video by mělo mít ideálně 3 minuty, nebo maximálně kolem 5 minut, nad už je to dlouhé.

Před natáčením je mít potřeba odsouhlasený scénář. Jednak kvůli tomu, abyste věděli, co bude mluvčí říkat a jestli opravdu říká, co chcete. A taky kvůli tomu.

  • Osnova by měla být zhruba následující:
  • Krátké představení firmy
  • „problém“, co firma řešila,
  • Popis řešení problému, proč se rozhodli pro vaši firmu
  • Co jim spolupráce s vámi, či produkt přinesl

Zkuste se vyvarovat mluvících hlav. Něco jiného je formát rozhovoru, ale i tam je dobré nemít statický záběr na mluvící hlavu. Divák ztrácí snadno pozornost, a proto je potřeba obstarat i materiály na prostřih, které nemusí být jen čistě o vašem produktu. Opatřete i několik záběrů od zákazníka z budovy. Ideálně točte mluvčí na několika různých místech.

Ideální je, pokud si ještě před natáčením dohodnete i kdy bude jaký prostřih. Nemusí být detailně řešeno, zde je záběr na budovu, ale minimálně, kde bude váš produkt a abyste zhruba věděli, kolik prostřihů budete potřebovat.

 Opravdu je dobré nepodcenit přípravu, jelikož mluvčí bývají nervózní, nebo naopak se hodně rozhovoří a stih není zázračný. Pokud je to nevhodně střižené, je to prostě slyšet, nebo vidět.

Případně si můžete připravit ještě 30 – 60 vteřinovou verzi pro sociální sítě. Pokud jí chcete, je dobré na ní myslet dopředu a připravit si text. Sice je možné to z hotového videa sestřihat, ale budete muset udělat hodně kompromisů.

Samozřejmě nezapomeňte na loga. Váš produkt nebo služba by měly být ve videu nenásilně zobrazeny, nesnažte se jej proto procpat do každé druhé věty. Nepřehánějte to ani se superlativy, nepůsobí to úplně důvěryhodně.

Jedno doporučení na závěr, ověřte si, že vše, co jste natočili, opravdu můžete ukazovat veřejně zvlášť v případě různých projektů nebo budov.

Zajistěte si písemné souhlasy, že všichni zúčastnění souhlasí s natáčením a využití materiálů pro účely reklamy.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek