Jak na video?

Pokud jste se rozhodli vytvořit video pro reklamu, nebo pro prezentaci firmy, zamyslete se dobře nad účelem videa.

Účel videa je důležitý i z hlediska délky, na sociální sítě jako reklama se hodí video maximálně do 1 minuty, ideálně do 30 sec. Zamyslete se, jestli se vám nehodí video ve více verzích např. na web a na sociální sítě. Toto je dobré mít promyšlené dopředu. Sice se z videa dá vystříhat i zkrácená verze, ale nikdy to nebude stejné, jako když si kratší verzi promyslíte, připravíte a natočíte dopředu. Střih není zázračný, nedokáže vyřešit to, že věty na sebe nenavazují nebo že je slyšet, že věta neskončila. Pokud budete dělat kratší verzi potom, věřte, že to zabere víc času a budete muset dělat hodně kompromisy.

Měli byste vědět, proč video točíte, co tím chcete divákovi říct, co si z videa má odnést. Zamyslete se nad pocity, které má video evokovat. Sepište si důležité informace, které si divák má odnést. Pamatujte, že netočíte film, proto nemá smysl video natahovat, dělat složitý úvod. Jděte na podstatu věci. Mít na webu video je sice hezké, ale jenom kvůli videu obvykle od vás zákazník nenakoupí.

Jednoduchý návod na videoprezentaci vaší firmy:

Úvod nedělejte moc dlouhý, jděte rovnou k jádru věci. U videa rozhoduje doslova pár sekund, jestli se bude divák koukat dál, nebo ne. Ukažte problém, který zákazník řeší. Ukažte, jak vy, respektive vaše služby nebo produkty mohou zákazníkovi pomoct s vyřešením jeho problému. Popište výhody vašeho produktu/služby. Ideálně ukažte, co získají nákupem u vás – např. zákaznický servis, služby navíc. Shrňte hlavní výhody stručně na závěr. Pokud je video určené pro sociální sítě, nebo bude jinde než na vašem webu (i tam to zvažte) nezapomeňte na závěr dát výzvu k akci – navštivte web, zavolejte, stáhněte si apod.

Video můžete natočit reálné nebo jako animaci.

V případě reálného videa se snažte využít reálných lidí – vašich zaměstnanců, případně vašich zákazníků. Rozhodně by ve videu měly být prostřihy s různými záběry. Vyvarujte se dlouhého videa s mluvicími hlavami.

Pokud se jedná o typ videa odborník mluví k lidem, nevadí, že video nemá prostřihy a je tam pouze záběr na hlavního mluvčího, ale video musí být kratší, jinak lidé ztratí pozornost.

Další možností je animace, která je zvlášť vhodná pro explainer neboli vysvětlující videa. Video se můžete pokusit si vyrobit sami pomocí různých aplikací, např. https://www.vyond.com/ . Můžete si ho nechat vytvořit od agentury od nuly, ale pravdou je, že tato varianta vyžaduje poměrně velký finanční rozpočet. Poslední variantou je, že využijete agenturu, která pracuje s aplikacemi jako vyond  a něco vám může dodělat grafik  a vložit do videa. Zároveň výhoda tvorby videa s agenturou je, že vám zajistí profesionální voiceover (mluvené slovo). Jistou nevýhodou je, že tyto aplikace jsou jakési skládačky čili neumějí znázornit vše, ale pokud k tomu tak přistoupíte hned na začátku při tvorbě scénáře, tak naleznete řešení, která splní účel.

Přesunout se na začátek